De cursus

Babymassage is spreken met je handen

De groepjes worden om de paar weken samengesteld, de dag is in overleg, tijden van 10.00 tot 11.30 uur.

Lees de ervaringen van andere ouders.

De liefde van ouders voor hun kind is onbegrensd

Dat is wat ik steeds weer waarneem bij moeders en vaders die de cursus babymassage volgen. Deze nieuwe levensfase vol wisselende emoties, geluksgevoel en onzekerheden over het ouderschap- maken deze periode vaak turbulent en intensief. Iedereen moet het ouderschap eerst ervaren. Er valt van te voren niet zoveel over te leren, hoezeer we ook in een informatiecultuur leven.

Waarom babymassage?

Babymassage laat je ervaren dat je handen wijzer zijn dan je denkt. Praktische vaardigheid om je kind te leren kennen, gerust te stellen, vertrouwen te geven en trefzeker aan te raken, wordt in vier lessen aangeleerd. In de eerste lessen zie ik vaak onzekere handen, die tastend proberen om te masseren, zo logisch! Maar na enige oefening met de massagehandgrepen zie ik de vaardigheid in die handen optreden. De zekerheid, het “oude weten” van de tastzin komt dan tevoorschijn. Ook het kind reageert hierop met vertrouwen en overgave, wat resulteert in rust. Dus vaak valt de baby in een diepe, ontspannen slaap.

Dat babymassage goed voor je baby is, is algemeen bekend. Het helpt tegen darmkrampjes, versterkt het immuunsysteem, de spieren, en geeft ontspanning. Hieronder wil ik graag ook wat andere gezichtspunten belichten.

Less is more

In onze cultuur lijkt het wel nooit op te kunnen met de hoeveelheid indrukken die baby’s te verwerken krijgen. Ouders werken hier onbewust aan mee, doordat ze zich er niet bewust van zijn hoe gevoelig de zintuigen van de baby reageren. Probeer je eens vijf minuten in volle concentratie op je baby te richten, dat is lastiger dan je denkt. We zijn snel afgeleid in ons prikkelrijke leven. Het belang van het geven van “onverdeelde aandacht” komt tijdens de cursus aan bod.

Voorafgaand aan de massage geef ik korte ontspanningsoefeningen aan de ouders. We sluiten de buitenwereld voor dit moment uit. Rust daalt dan neer en de massage zal daardoor met meer intentie gegeven worden.

Goede sfeer met zelfgebakken taartje

Veilig, gezellig, verzorging, uitwisseling met elkaar en ontspanning zijn woorden die horen bij deze cursus babymassage. Voor de ouders die de cursus volgen, bak ik altijd een taartje, want ouders lopen dag en nacht het vuur uit hun sloffen voor hun baby’s welbevinden, dus wil ik iets extra’s doen voor hún welbevinden.

Ook het plezier van die grappige baby’s die zich nergens iets van aantrekken komt aan bod tijdens de cursus. Veel wordt er uitgewisseld over de perikelen van het ouderschap en je kunt rekenen op steun en herkenning van de andere ouders.

En de baby…

De baby leert snel. Elke week komen er nieuwe massagehandgrepen bij. Hij pikt het op, en herkent het. Deze handgrepen kun je blijven toepassen, ook nog lang nadat de cursus is afgerond. Je geeft je kind onmiskenbaar iets extra’s mee in zijn opvoeding en wording als mens. De massage zal hem blijvend goed doen.

En verder nog over de cursus

Naast de uitwisseling en de massage worden er thema’s besproken over het ouderschap. Denk hierbij o.a. aan het creëren van rust. Hoe kun je dit bereiken? Ook het belang van de slaap komt aan bod. Hoe kun je baby’s hierbij helpen? Of wat doe je om bijvoorbeeld als je kind koorts heeft? Wat is de functie van koorts en hoe kun je dit proces ondersteunen, zonder het meteen te onderdrukken? Ik heb ook een boekentafel met beproefde “uitleenboeken” over ouderschap, baby’s en opvoeding. Een reader waarin de massagehandgrepen staan beschreven ontvang je tijdens de 1e les. De cursus wordt gegeven in de ochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur. De groepjes zijn klein en bestaan uit 3 tot 5 ouders en baby’s. de kosten bedragen 90 euro voor 4 lessen.